Theatervoorstellingen

12 december 2016 - viering met hommage voorstelling Verjaardag Toon Hermans (100)

lokatie Koninklijk Theater Carré Amsterdam.

 

medewerkenden:

Paul van Vliet - Freek de Jonge - Chantal Jansen - Hadewych Minis - e.v.a

 

Een leven in beeld van Toon Hermans. In een clowneske setting wordt een beeld gemaakt van de jeugd van Toon Hermans in Sittard tot aan zijn grote successen in Carré. De mooiste liedjes uit zijn oeuvre worden gezongen doof de bekendste Nederlandse zangers en acteurs. De groten van het Nederlands Cabaret Paul de Leeuw en Freek de Jonge ontvangen uit handen van Maurice Hermans de Toon Hermans Award, een prestigieuze prijs die slechts enkele malen is worden uitgereikt. (zie foto verslag)

Het Koninklijk Theater Carré gaf hommage met deze voorstelling aan Toon Hermans op een bijzonder hoog niveau. Hoewel wij denken dat de humor van Toon Hermans niet te evenaren is, kwamen Freek en Paul en de andere artiesten d.m.v herkenbare Toonbeelden, dicht bij de kern van de manier waarop Toon zijn humor openbaarde. Niet vulgair, niet geengageerd, maar herkenbaar voor iedereen.

Dat bewees de meer dan overvolle zaal, door de bekendste 'uitlatingen' van Toon hardop mee te brullen...Mevrouw Loof...hutjes...mevrouw Stip, stip...en wat ruist er door het struikgewas werden als lawines over het publiek gestrooid.

Het was een prachtige avond en onder het publiek was ook Prinses Beatrix met een vriendin en mochten Haby en Maurice Hermans haar in de pauze even begroeten. Het werd een zeer aangenaam gesprek, waarin herinneringen werden opgehaald aan eerdere optredens van Toon op o.a. Paleis Soestdijk.

 

 

 

 

 

 

 

 

17 december 2016 - Viering Muzikaal Verjaardagsfeest Toon Hermans in de Stadsschouwburg van Sittard.

 

Om de echte verjaardag te vieren van vader Toon, bedacht ik i.s.m. de gemeente Sittard-Geleen een mzikale feestavond met medewerking van veel Limburgse artiesten. Toon is immers een Limburger. Hoewel hij zelf altijd zei: Ik ben geen Limburger, geen Twentenaar, geen Amsterdammer, geen Barabander, geen Zeeuw, geen Groninger...maar ik ben een mens.

 

We gingen eerst praten met de harmnonie de PHILHARMONIE. Een van de bekendste en beste harmonieen die Sittard rijk zijn. Onder leiding van haar passievolle diriogente Ingeborg Stijnen en haar president Paul Paques en teamleider Gangolf Schiffler werd al gauw duidelijk dat er iets moois zou kunnen ontstaan.

Ook mijn eigen orkest olv. Harrie Herfst en uitgebreid met twee muzikanten werd geintegreerd in de Harmonie en zo onstond er een ware mixage tussen harmoniemuziek en populaire sound.

 

Vanzelfsprekend werden de liedjes die gezongen zouden worden met zorg uitgekozen. Limburgse liedjes, liedjes die Toon over zijn Limburg schreef, liefdesliedjes voor Rietje en kolderieke liedjes werden door Limburgse artiesten zoals Jack Vinders, Math Dirks, Opera Familia, Rocco Granata, Fernando Lameirinhas, Maurice Hermans, Julia Berendse, Marco de Kramer en Willeke Alberti. Zeer speciale gasten die avond waren Benny Ludemann, vm. gitarist in het orkest van Toon Hermans en oud-toneelmeester Johnny van Elk. Ook zij speelden mee in deze memorabele avond.

 

De opbrengst van de recette van deze avond was bestemd voor het Toon Hermans Inloophuis voor mensen en hun naasten die met kanker worden geconfronteerd. Zij vinden daar een luisterend oor, een goed gesprek, maar ook lekkere koffie en worden door diverse activiteiten begeleid in hun moeilijke traject van de bestrijding van deze vreselijke ziekte. Deze huizen zijn afhankelijk van donaties en sponsoring vanuit het bedrijfsleven. Voor meer info: www.toonhermanshuis.nl

Aan het einde van de avond mocht burgemeester Sjraar Cox een cheque overhandiging aan de direcetrice van het Toon Hermans Huis Sittard van 15.000 euro.

De regie was in handen van Sanne Verboom en de productie werd gedaan door Maurice Hermans Producties Eemnes.

 

 

 

 

De cheque wacht ongeduldig op de invulling....15.000 euro voor het Toon Hermans Huis Sittard.....

repetitie met Opera Familia.

Vlnr: Carla, Belinda, Maurice en Paul

 

Samen zongen we Altijd zal ik van je houden en Opera Familia nam het mooie JIJ BENT LIEF van Toon voor hun rekening... de Klassieke Toon was gezet!

Johnny van Elk assisteert Julia Berendse, Marco de Kramer en Maurice Hermans bij het zingen van de KOLDERLIEDJES van Toon Hermans.

Uitladen van de rekwisieten en orkest.

Ons orkest is er helemaal klaar voor:

vlnr: Rob Mennen (toestsen) Harrie Herfst (Piano) Patrick Eijdems (slagwerk) Geusino Derosas (gitaar) en Joris Heus (Bas)

Johnny van Elk (links...)

 

 

TOON, LIEDJESMAN is de nieuwste theatervoorstelling van Maurice Hermans.

 

In zijn eerste voorstelling ZO'N TOON vertelde Maurice anekdotes, zong hij liedjes en maakten Ellen Evers en Esmee Dekker een vogelvlucht door het leven van Toon Hermans.

 

In deze voorstelling gaat Maurice verder met het uitbrengen van het culturele erfgoed van zijn vader.

 

Opnieuw zal hij worden vergezeld op zijn muzikale rondreis door het land van liedjes en verhalen van zijn vader, door drie buitengewone talenten, afkomstig van de Theater en Musical Academie van Frank Sanders.

 

Patricia van Haastrecht, Marco de Kramer en Sanne Verboom zijn jonge Nederlandse artiesten met een uitzonderlijk talent voor de liedjes van Toon Hermans.

Zo jong als ze zijn, zo boeiender is hun vertolking van deze luchtige, ontroerende, lachwekkende en melodieuze liedjes.

Maurice, als niet-zanger zal u gedurende deze voorstelling de geheimen van Toon verklappen, die u nooit heeft vernomen vanuit de media. Het zijn de verhalen van een vader aan zijn zoon verteld, op reis naar theater, thuis aan de keukentafel of samen genietend bij een sportwedstrijd.

 

In het eerste deel voor de pauze laat Maurice, zelf een niet onverdienstelijk 'rijmelaar' van kleine versjes, ook een andere kant van hem zien. Een serieuzere kant die door de jaren heen is uitgegroeid naar een volwassen man, maar nog steeds het 'zoontje van...' wordt genoemd.

Hij zingt zijn eigen lied.

 

In deze voorstelling is ook zijn begeleidingsband uitgebreid met twee nieuwe leden...het zijn de bestaande heren Herfst....Herfst....Mennen...mennen...Eijdems... Eijdems....de heer Derosas...derosas....en de heer Heus...heus..!

 

.

 

De belevingsexpositie Toon Thuis, die sinds eind augustus 2016 in het voormalige pand van V&D aan de Markt in Sittard bezocht kon worden, trok tal ruim 30.000 bezoekers uit heel Nederland en België naar Sittard, de stad waar Toon op 17 december 1916, 100 jaar geleden werd geboren.

De tentoonstelling was een eerbetoon aan de geboren Sittardenaar, die werd uitgeroepen tot Nederland’s beste entertainer van de 20e eeuw.

Niet alleen in zijn geboorteplaats was er dat jaar veel aandacht voor Toon Hermans, ook op televisie werd veel aandacht aan deze ‘muzeman’ geschonken’. Verder vond op 12 december in Carré de voorstelling Toon 100 Jaar plaats, waarin Nederlandse artiesten, begeleid door de Sittardse harmonie St.-Joseph, een hommage brengen aan de op 22 april 2000 overleden kunstenaar. Maar ook in Sittard maakten we een geweldige TOON Manifestatie mee, met het prachtige 24 Rozen voor jou concert van de Sittardse Philharmonie. (zie website: www.philharmonie.nl)

 

En waar in Sittard themawandelingen rond Toon Hermans werden en worden gehouden was dat vorig jaar in Amsterdam in december niet anders. Want in de hoofdstad maakte deze man uit een kleine stad furore, hij trad er ruim 550 keer op voor een uitverkocht theater Carré. Maar ook in zijn privéleven speelde de stad, waarheen hij in 1942 – midden in de oorlog – verhuisde, een belangrijke rol: hij ontmoette er en hij trouwde er met zijn Rietje.

Op 13, 15 en 20 december 2016 kon u in Amsterdam de ‘Toon in Amsterdam’ tour volgen. Tijdens deze rondleidingen trad u in de voetsporen van de grote theaterpersoonlijkheid. Waarom vertrok hij naar Amsterdam? Op welke plek werkte hij? Hoe kwam hij aan inspiratie? Waar vierde hij zijn trouwerij?

 

De unieke rondleiding, inclusief een Meet & Greet met zoon Maurice Hermans, duurt circa 2,5 uur en voerde de deelnemers langs alle plaatsen die zo kenmerkend zijn voor Toon Hermans in Amsterdam. Van het Leidseplein en theater Carré, waar hij triomfen vierde, tot de adressen waar hij verbleef.

Er is onderweg veel ruimte voor verhalen en anekdotes. De herinnering aan Toon en zijn bijdrage aan het culturele erfgoed van Nederland werd hiermee glorieus levend gehouden.

 

 

 

Copyright © All Rights Reserved