Over

Dichter bij Liefde

 

Zelfkennis

Je hoeft me niets te zeggen...

ik weet dat ik geen schrijver ben,

geen columnist, poëet

en ook geen groot artiest,

maar schrijven doe ik net zo graag

als iemand die graag denkt,

van wandelen houdt, in de open lucht

of als het lekker vriest...

En of het rijmt of anders klinkt,

dat kan me niet veel schelen

want geen enkele vreemde vogel,

zingt ooit de taal van mensen,

die deze wereld met ons delen...

 

Maurice Hermans

 

 

BIOGRAFIE MAURICE HERMANS

Geboren te Amsterdam 14 april 1949

 

Kort na zijn geboorte verhuisde de familie Hermans naar Zandvoort waar Maurice zijn middelbare schoolopleiding voltooide. Daarna studeert hij 3 jaar de talen Frans, Duits, Engels en Spaans op een van de bekendste Internationale Schools in Zwitserland: Le Lycée Jaccard in Pully, LausannTerug in Nederland probeert hij tennisleraar te worden op het Centraal Instituut Opleidingen Sportleraren (CIOS) te Overveen. Omdat hij een nogal praktisch gericht persoon is, interesseert hem deze opleiding maar voor de helft en laat hij de anatomie en de fysiologie voor wat het is en gaat voor 1 jaar naar Amerika en Canada, waar hij een baantje vindt in het Nederlandse Paviljoen op de Expo World Fair te Montreal in 1967.

 

In Canada voegt hij zich bij zijn vader, Toon Hermans, die een korte tournee maakt door Canada met zijn One Man Show. Daar komt hij voor het eerst in aanraking met het theater en hij besluit dan ook om in dit vak zijn geluk te vinden. Hij blijft ook in Nederland en België zijn vader vergezellen op diens zo succesvolle theaterloopbaan.

 

Maurice assisteerde zijn vader op alle fronten. Zo reed hij jarenlang de vrachtauto van de show in alle vroegte naar weer een nieuwe schouwburg en naar vrijwel alle theaters in Nederland en Vlaanderen. Hij maakte licht- en geluid regieschema's, presenteerde zich in 1973 als aangever naast Toon op het podium inclusief Noormannenhelm, wierp zich op het persoon¬lijk management van de show en last but not least manifesteerde zich als niet onverdienstelijk zanger in het voorprogramma 'Theater Pittoreske Mecaniek' van de One Man Show 1988 samen met Gemma van Eck en Dick Rienstra.

 

 

 

 

Geboren en getogen in het theater kan men dus zeggen, maar in 1991 onderbrak hij onverwacht zijn theateraspiraties om bij Joop van den Ende in Aalsmeer een functie te accepteren als Creatief Directeur voor de afdeling Festiviteiten en Evenementen. In de jaren dat hij met de afdeling Evenementen samenwerkt, schrijft en bedenkt Maurice bedrijfspresentaties, personeelsfeesten, jubilea en theatermanifestaties voor ongeveer 150 opdrachtgevers.

Hij liet presidenten en directeuren van grote bankinstellingen en managers van multinationals door hem geregisseerde rollen spelen en zingen in musicals ten behoeve van hun personeelsavond.

Jubileumfeesten vonden plaats in Aalsmeer o.a. onder zijn regie.

Hij introduceerde voor FIAT Nederland hun nieuwste 500 (Cinquecento) uitvoering op een zeer spectaculaire, nog nimmer in Europa vertoonde Magic Act. In een extreem uitgedachte illusie maakten twee meester magiërs van het aloude Fiatje 500 Topolino, (het zgn. rugzakje) de nieuwe versie Cinquecento.

Pers en publiek waren zeer enthousiast.

 

In 1994 startte hij zijn eigen evenementenbureau in Hilversum en Maastricht.

In 1998 verhuisd de familie Hermans ( inmiddels getrouwd met Mary en vader van drie kinderen) naar Maastricht en besluit hij na het overlijden van zijn vader in 2000 te stoppen met het maken van feesten.

Hij adviseert nog wel bedrijven die een evenement wensen te organiseren maar meer en meer begint het schrijven van teksten, interviews en korte verhalen de bovenhand te krijgen.

 

In 1991 schreef Maurice zijn boek Mijn Vader uitgegeven bij uitgeverij de Fontein, Baarn en werd hij samensteller van een Liber Amicorum t.g.v. de 75e verjaardag van Toon Hermans. Een verjaardag, die spectaculair werd gevierd in het met 16.000 toeschouwers gevulde Antwerpse Sportpaleis. De Vara televisie en de BRT maakten een registratie van deze grote show, waarin een hommage werd gebracht aan de man die vele miljoenen Nederlanders en Vlamingen, deed huilen van het lachen, maar ook kon ontroeren.

 

Maurice is het artistieke en creatieve brein achter de schermen van de Stichting Toon Hermans en adviseur van produkties van de Toon Hermans BV.

 

Maar Maurice Hermans is meer dan alleen maar de zoon van…

Hij geeft lezingen over zijn vader op scholen, verzorgingshuizen en is meestal woordvoerder van de Stichting bij feestelijke evenementen.

 

Enthousiast en met humor en ernst zingt hij bekende en onbekende liedjes van Toon en vertelt hij in een avondvullend programma aan zijn gasten leuke anekdotes uit het leven en werk van zijn vader.

Zijn publiek beleeft een heerlijke middag of avond van tenminste 2 maal 50 minuten. Na afloop is er gelegenheid voor de bezoekers om vragen te stellen.

Voor deze optredens dient een goed gestemde vleugel aanwezig te zijn. Een adequate geluidset en indien aanwezig wat licht om de voorstelling uit te lichten.

Maar zijn grootste passie is theatermaken. Hij speeldt in 2015 de voorstelling ZO'N TOON met Ellen Evers en Esmee Dekker en een driemansorkest olv Harrie Herfst jr.

Ook voor goede doelen zet MaurIce zich volledig in. Toon Hermans is naamgever aan de Toon Hermans Inloophuizen in Nederland. Toon Hermans Inloophuizen zijn huizen waar vrijwilligers, mensen die te maken kregen met kanker, opvangen met een luisterend oor. Er worden diverse activiteiten gedaan, waardoor de zon in het 'normale' leven, na of tijdens deze vervelende tijd, weer een beetje gaat schijnen.

Maurice Hermans mocht inmiddels vier Toon Hermans Inloophuizen openen.

 

In het seizoen 2017-2018 (Toon Hermans wordt 100 jaar geleden geboren ( in Sittard - 17 december 1916) Daarom gaat Maurice Hermans met een speciaal programma, waarin de mooiste, leukste, bekendste en ontroerendste liedjes van Toon worden gezongen, het land in en komt in vrijwel alle bekende theaters van Nederland en Vlaanderen. (voor meer informatie zie hoofdstuk Theatervoorstellingen)

 

 

 

 

Copyright © All Rights Reserved